Mantar Bariyer Sistemi ve Önemi
Günümüzde tesis güvenliği son derece önem arz eden bir konu haline gelmiştir. Tesislerin ve içinde görev alan personelin güvenliği tesis sınırlarında sağlanmalı ve tehlike mümkün olduğunca içeri girmeden karşılanmalıdır. Yaya giriş noktaları ve araç giriş noktaları ilk karşılanması gerekilen yerlerdir. Araç giriş noktasında mantar bariyer sistemi bu işi üstlenecek ürünlerden bir tanesidir.
Araç geçiş noktasında Mantar Bariyer Sistemi
Araç giriş noktalarının kontrolsüz olması tesisler için büyük zafiyet oluşturur, basit çözümler tehlikenin önüne geçemez ve istenmeyen olayların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu zafiyet sorunlarını çözecek ürünler Hidrolik mantar bariyer sistemleri ve hidrolik yol blok sistemleridir. Bu bölümde Hidrolik Mantar Bariyer incelemesi yapacağız.
Mantar Bariyer Kullanım yerleri
Hidrolik Baba sistemi olarak isimlendirilen mantar bariyer sistemleri Tesis güvenliği haricinde yayalaştırma projelerinde ve otopark girişlerinde kullanılabilecek bir üründür. Hidrolik Mantar baba sistemi kapatılacak alanın genişliğine göre faklı adet setlerinde olabilmektedir. Hidrolik Baba sistemi birli sistem, ikili sistem, üçlü sistem, dörtlü sistem, beşli sistem, altılı sistem ve yedili sistem olarak oluşturulabilir. Her hareketli baba arası maksimum 145 cm olmalıdır, bu sayede aradan araç geçişi engellenmiş olur. Üç metre yol genişliğine 1’li hidrolik baba sistemi kurulabilirken on iki metrelik alana 7’li hidrolik baba sistemi kurularak alan güvenli hale getirilebilir.
Mantar Bariyer Sistemi genel özellikleri
Sistem güvenlik seviyesini üst düzeye çıkarmak için üretilmesi sebebiyle ürün çapı 22 cm’dir. 10 mm et kalınlığına sahip paslanmaz çelik ürün zeminden 50 cm yükselerek alanı güvenli hale getirir. 50 cm yüksekliğe sahip mantar bariyer sistemi ayrıca 60-70-80-90 ve 100 cm yüksekliğindeki versiyonlara sahiptir. Trafik lambası ve kollu bariyer sistemi entegrasyonlarına sahip olan yerden çıkan baba sistemi geçiş güvenliğini araç algılayıcı loop sistemi ile sağlamaktadır. Giriş ve çıkış yönünde zeminde yer alan Loop coil sistemi alan içerisinde araç varken sistemin yükselmesini engellemektedir. Mantar bariyer sistemi uzaktan kumanda ve buton kontrolü haricinde HGS etiket okuma sistemi, plaka okuma sistemi abone kart okuyucu sistemleri ile entegre olabilmektedir.
Hidrolik Baba Sistemi montaj bilgileri
Hidrolik Mantar Bariyer kazı gerektiren bir montaj şekline sahip olması dolayısıyla tesisin arsa payı içerinde montajlanabilecek bir üründür. Bu sınırların dışına çıkılma durumunda ilgili belediyeden yazılı izin alınması gerekmektedir. Sistem montajı iki bölümden oluşur. Birinci bölüm hareketli kısım montajı, ikinci bölüm ünite montajıdır.
Hareketli baba ve babalar için 60x60cm ebatlarında ve 100cm derinliğinde çukur veya çukurlar kazılır. Kazı çukurunun altı drenaja bağlanabilecek şekilde oluşturulabileceği gibi suni drenaj hazırlığıda yapılabilir. Çakıl taşı ve kum ile 25 cm kadar oluşturulan suni drenaj zeminin üstüne hareketli kısım yerleştirilip zemin kotuna göre hizalama yapılarak terazilenir. Mantar Bariyer sistemi Hidrolik hortumları üniteye kadar koruma kanalı içerisinden 30 cm derinlikten çekilir. Hortumların getirildiği nokta ikinci kısım olan ünitenin yerleştirileceği yerdir. Terazisinde beton bir zemin oluşturularak ünite bu zemine yerleştirilir. Hidrolik hortumlar üniteye alt kısımdan içeri alınarak bağlantıları yapılır. Üniteye 380V trifaze enerji verilerek testlere başlanır.